Başarılı Marka Yönetimi için 5 İpucu

Her marka servislerinin veya hizmetlerinin tercih edilmesi için müşterilerine özel ayrıcalıklar sunuyor ve bu çözümlerle pazarda farklılık yaratma amacıyla çalışıyor.

Bugün, en iyi markalara baktığınızda başlangıç aşamasında kurumsal kimlik oluşturmak için çok büyük yatırımlar yapmadıklarını görürüz. Bunun yerine, marka çözümlerini ve hizmetlerini geliştirmeye odaklanırlar ve bu sebeple stratejik marka yönetimine yoğunlaşırlar. Bu sayede mevcut pazardaki ürünleri ve servisleriyle marka değerini belirlerler.

Marka yönetimi nedir?

Bir markanın vizyonu, idealleri, hedefleri, büyüme ve küçülme planlarını ele alan tüm çalışmalar marka yönetiminin bir parçasıdır. Marka yönetimi, dijital veya geleneksel pazarda marka algısının sürekli devam eden gelişimi ile ilgilidir. Başarılı bir marka yönetimi için hedef Pazar ile pozitif bir ilişkiye sahip olmak oldukça önemlidir. Marka yönetimi aynı zamanda müşterilerin satın alma süreciyle olan ilişkisini de kapsamaktadır.

Özetle; markalaşmış bir servisin veya ürünün tasarlanmasından geliştirme sürecine, pazarlamasından satışına kadar birçok noktanın değerlendirilmesiyle uygulamaya geçen ve markanın ilerlemesini sağlayan çalışmaların tümüne marka yönetimi adı verilir.

Markanızın daha hızlı ilerlemesini sağlamak ve gelişim sürecini sonsuz kılmak için oldukça basit ve etkili 5 marka yönetimi ipucunu keşfetmeye hazır mısınız?

İşte başarılı marka yönetimi için 5 ipucu!

1. Benzersiz satış teklifleri sunun

Bugün markaların çoğu ürünlerini veya servislerini tanıttığı bazı kampanyalarda ‘’üstelik’’ kelimesini kullanıyor. Burada verilen mesaj; eğer bizi tercih ederseniz yalnızca hizmet veya ürün almaz, daha fazlasını alırsınız algısını oluşturmaktır. Her marka üstelik dedikten sonra farklı bir ayrıcalık sunar ve böylece kendini rakiplerine oranla daha farklı kılar. Böylece müşterilerin tercihi olmayı amaçlar.

Örneğin; M&M’s şekerlerinin ‘’Melts in your mouth, not in your hand’’ sloganı markaya ait ürünün diğerlerinden farklı olduğunu oldukça basit bir dilde anlatıyor. Bu marka farklılaştırması, M&M’s şekerlerinin bugünkü başarısının anahtarı olmuştur.

Başarılı bir marka yönetimi için benzersiz satış teklifleri oluştururken ürününüzün ve şirketinizin pazarın neresinde bulunduğunu iyi anlamanız gerekir. Ürün veya servislerinizi diğerlerinden farklı kılan nedir? Daha dayanıklı mı yoksa daha düşük maliyetli mi? Daha yenilikçi mi yoksa geliştirilebilme özelliğine mi sahip? Her ne ise öncelikle bunu tanımlayın. Ürün veya servis teklifleriniz için geliştireceğiniz pazarlama faaliyetlerinizde bu tanımlamayı bel kemiği olarak kullanın. Marka bilinirliğinizin ne şekilde geliştiğine şaşıracaksınız.

Bu arada, markanıza ait sorunları çözmek ve yeni fırsatları keşfetmek için Design Thinking cevabınız olabilir.

2. Pazarlama iletişiminiz için kısa bir slogan kullanın

Her ne kadar insanlar sloganınızı hatırlayamasalar da markanızla tanışan her müşteri markanızı bu slogana göre değerlendirecektir. Bu sloganı bir kez görmüş olmaları sizin ne yaptığınızı ve neyi vadettiğinizi bilmelerini sağlayacaktır. Ayrıca slogan kullanımı, yalnızca müşterileriniz için değil aynı zamanda çalışanlarında verimini arttıracak etkili bir güce sahiptir.

Sloganınızı oluştururken vizyonunuzu ve değerlerinizi yansıtmasına önem gösterin. Her pazarlama aktivitesinde sloganınızı kullanarak marka bilincinin teşvik edilmesi gerektiğini unutmayın. Uygun ortamı ve araçları kullanarak sloganınızı markanıza ait platformlarda kullanmaktan çekinmeyin.

Son olarak eğer markanız yeniyse, markanızı müşterilerle buluşturmak için içerik pazarlamadan faydalanmayı unutmayın! İçerik pazarlaması ile sloganınız ile anlatmak istediğinizden çok daha fazlası hakkında konuşabilirsiniz.

3. Markanızı 360 derece bakış açısıyla değerlendirin

Markanızı marka yapan birçok departman bulunuyor. Hepsi markanıza farklı katma değerler sağlıyor ve hepsinin kendi içerisinde farklı sorunları ve farklı düşünceleri bulunuyor. Başarılı bir marka yönetimi için diğer departmanlara ve diğer dış paydaşlara katılım sağlayıp düşüncelerini almak oldukça önemlidir. Bu sayede mevcut pozisyonunuzdan göremediğiniz veya düşünemediğiniz fikirleri keşfedebilirsiniz. Örneğin; ürün ekibi müşterilerin ürününüzü nasıl kullandığını bilir. Satın alma veya pazarlama işlemlerinizi kolaylaştırmak için bu bilgileri kullanabilirsiniz.

Tüm çalışanların birer marka elçisi olduğunu unutmayın. Markanızın çalışan etkileşimi kopukluğuna sahip olduğunu fark ettiğiniz an zilleri hemen çalın ve gerekiyorsa ekibinizi bir araya getirin; çünkü kendi içerisinde iletişim eksikliğine sahip bir marka dış iletişimlerinde de benzer sorunları yaşama potansiyeline sahiptir.

Özetle; markanızı daha iyi tanımak için önce çalışanlarınızı, onların bakış açılarını ve beklentilerini düzenli olarak değerlendirin. Gerekirse onların bakış açısıyla markanızı tekrar değerlendirin. Ne zaman ne keşfedeceğinizi bilemezsiniz. Başarılı bir marka yönetimi için sürekli gelişime ve dönüşüme açık olmanız gerektiğini unutmayın ve en önemlisi, iş hayatı motivasyonunuzu olabildiğince yüksek tutun.

Konuyla ilgili daha fazla ayrıntı için ‘’Şirket Kültürünü Sürekli Gelişir Hale Getirmenin 5 Yolu’’ içeriğimize de göz atabilirsiniz.

4. Influencerlar ile etkinizi arttırın

Markanızı pazarlamanın başka bir yolu da bunu sizin yerinize başka birinin yapmasıdır. Eğer bu kişiler toplum tarafından örnek alınan veya güvenilen kişilerse bu kişilerin markanıza sağlayacağı katkı çok daha büyük olacaktır. Bu duruma üçüncü şahıs etkisi diyebiliriz. Teori oldukça basittir, markanıza uyum sağlayacağını düşündüğünüz kişiler markanıza ait çözüm veya ürünleri kendi platformlarında paylaşırlar ve markanız, potansiyel müşterileriyle üçüncü kişiye ait platformlarda buluşur. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için ‘’Influencer Marketing’e Nasıl Başlanır’’ içeriğine göz atabilirsiniz.

5. Başarılı bir marka yönetimi için dijital kanallarınızı güçlendirin

Bugün müşterilerine aynı kalitede hizmet sunmak isteyen markaların hemen hemen hepsi yapay zeka veya otomasyon teknolojilerini kullanarak milyonlarca müşterinin beklentilerini en iyi çözümlerle buluşturuyor. Bugün sektördeki en kapsamlı marka yönetim sistemi dijital varlık yönetimidir.

Dijital varlık yönetimi ile resimler, sunumlar, tasarımlar, belgeler ve markanızı marka yapan diğer unsurları doğru dijital platformlarda kullanmanızı sağlarsınız. Ancak gün geçtikçe sayısı artan ve değişen dijital platformlar her geçen gün doğru tüketiciye ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu değişim ve gelişmeler farklı algoritmalar oluştururken, müşteri deneyimini yönetmek ve doğru stratejiyi oluşturmak oldukça kritik bir hal alıyor. Bu sebeple, markanızın interaktif gerçek zamanlı web ve sosyal medya potansiyelini somut sonuçlara dönüştürmek için doğru kullandığınızdan emin olun ve dijital kanallarınızdan dönüşümü eksik etmeyin!



İlginizi Çekebilir

İş Hayatı Motivasyonunuzu Arttırın

Yöneticiler Neden Hızlı Bir Kültürün Merkezindedir?

İş Hayatında Başarılı Olmak: Kötü Alışkanlıklardan Kurtulma Rehberi